Birçok sektörde distribütörlüğünü yaptığı makinalarla üretimin gücüne güç katan GNC Makina’nın Genel Müdürü Emre Seçkin ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.
1) Firmanızı kısaca tanıtarak, takım tezgâhları sektörüne yönelik yaptığınız üretim çalışmaları, ürün gruplarınız, markanız, tesisleriniz ve üretim kapasiteniz hakkında bilgi verir misiniz?
Talaşlı imalat sanayiinin temel üretim araçlarından olan takım tezgâhları alanında önemli bir güce sahip GNC Makina, 2010 yılında kurulmuş genç bir şirket. Victor Taichung, Nakamura-Tome, Romi, Vision Wide, Vonghler, Lico, GROB Werke gibi yüksek hız ve niteliğe sahip CNC makine markalarının Türkiye’deki yetkili distribütörüyüz.
İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Konya ve Adana’da bulunan bölge temsilciliklerimiz ile tüm Türkiye’ye hizmet veriyoruz. Savunma sanayinden otomotive, havacılıktan kalıp ve kalıp endüstrilerine, enerji teknolojilerinden medikal endüstrisine kadar birçok sektörde distribütörlüğünü yaptığımız makinalarla üretimin gücüne güç katıyoruz.
Verdiğimiz hizmetle sektörün ihtiyaçlarını, yaygın servis ağımızın sağladığı saha avantajı ile hızlı ve güvenilir şekilde cevaplamak için çalışıyoruz.
2) 2021 yılını nasıl geçirdiniz? Yıl sonu beklentileriniz? Pandemide ikinci dalga için nasıl önlemler aldınız? Önümüzdeki döneme ait hedefleriniz neler?
GNC Makina olarak 2 milyon dolarlık yedek parça ve 10 milyon dolarlık makine stok gücüne sahibiz. Kurulduğumuz günden itibaren her yıl ortalama %80 büyüyen bir firmayız. Türkiye’de %15’lik pazar payına sahibiz. Bu büyüme, yaptığımız yatırımlar ve yeni anlaşmalarımızla 2021 yılında da devam etti.
Bu yılı henüz tamamlamamış olmamıza rağmen, iki katına yakın bir büyüme gösterdik. Yeni gelen siparişlerle bu büyümenin yıl sonuna kadar daha da artacağını öngörüyoruz.
Pandemi döneminde GNC Makina olarak öncelikli odağımız çalışanlarımız ve onların sağlığını korumaya yönelik tedbirler almak oldu. Bu tedbirleri uygulamaya devam ediyoruz. Üreticilerin -zorunlu ve planlı kapanışlar dışında- üretimlerine kapasite azaltarak da olsa kesintisiz devam etmelerine, biz de Satış Sonrası Hizmetler Departmanı’mız ile kesintisiz hizmet vererek destek olduk.
Pandemi döneminde günlük iş yoğunluğunun azalması bizler için fırsat oldu. Projelere daha çok zaman ayırabildik. Yaptığımız planlama ve strateji çalışmalarının etkilerini yıl içinde fazlasıyla gördük. Hedefimiz, üreticiye değer katacak şekilde optimizasyon sağlamak ve müşterilerin en önemli iş ortağı olmak.
3) 2021 yıl sonu ve 2022’ye dair hedefleriniz ve varsa hayata geçireceğiniz yatırım planlarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?
Türkiye çapında bölgesel etkinliklerle hizmet çeşitliliğini artırmak ve dijital dönüşüme hız kazandırmak da bu yıl öne çıkan aksiyonlarımız arasında.
Özellikle üreticilerin verimliliklerinin artırılmasına yönelik danışmanlık hizmetlerini ve iş üstü eğitim faaliyetlerimizi çeşitlendiriyoruz. 2021 yılında başlattığımız çalışanların gelişimi ve yetkinliklerinin artırılmasına yönelik planlarımız 2022 yılında da devam edecek.
Geçtiğimiz dönem yaptığımız yatırımlarla inşaatı biten yeni ofisimize taşındık. Yeni ofisimizde üreticiler ve tedarikçiler için özel eğitim verebileceğimiz uygulama alanları yarattık.
Önümüzdeki dönem bu alanlarda birçok workshop ve eğitimler düzenlemek için çalışmalarımızı başlattık.
Özellikle servis alanımızda hazırda bulunan makinaların ürün geliştirme ve proje odaklı çalışma yapabilmeleri için lise, üniversite gibi eğitim kurumlarının uygulamalarını yapabilecekleri bir inovasyon merkezi olarak konumlandırmayı hedefliyoruz. Üretim verimliliğini artırmak ve özel projelerde deneme üretimleri ve ar-ge çalışmalarının yapılacağı bir merkez olarak hem üreticilerin hem de eğitim kurumlarının hizmetine sunacağız. Ayrıca vereceğimiz eğitimler ile sektörde eksikliği hissedilen uzman operatör yetiştirilmesine katkıda bulunmayı hedefliyoruz.
4) Firma olarak Ar-Ge ve inovasyona yönelik yaptığınız çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?
AR-GE’ye yönelik en önemli yatırımımız teknoloji ve dijital dönüşüm alanında. Yeni dönem için bir diğer odağımız da akıllı fabrika uygulamaları olacak. Makinelerin performans ve verimliliklerinin uzaktan takip edileceği ve sunacağımız danışmanlık hizmetleri ile üretici firmaların faaliyetlerine değer katacağımız bir yapılanma kuruyoruz.
Satış Sonrası Hizmet aşamasında “Artırılmış Gerçeklik” teknolojisini kullanan ilk firmalardan biriyiz. Bu teknoloji ile müşterilerimizin sorunlarına uzaktan, hızlı ve güvenli müdahale edebiliyoruz. Bu hizmetimizi sadece Satış Sonrası alanı ile sınırlandırmayıp iş birliği içinde olduğumuz büyük firmalarla da devam ettireceğiz. Bu sayede üreticilerin ve makine başında çalışan operatörlerin hayatını kolaylaştıracağımıza inanıyoruz. Uzaktan erişim sağlayarak iletişimi kuvvetlendireceğiz. Ve tabii ki yüksek hacimli, tekrarlanabilen, önceden belirlenen görevlerin makineler tarafından öğrenildiği ve uygulandığı teknoloji olan Robotlu Otomasyon alanında da başlattığımız çalışmalarımızı üretim sektörüne; efektif çalışma, verim ve yüksek karlılık kazandırmak adına sürdürüyoruz.
5) Sektör sorunları ve bu sorunlara çözüm önerileriniz neler?
Ülkemizin genel üretim kapasitesinde ve buna bağlı ihracat hacminde büyümenin devam ettiğini söyleyebiliriz. En önemli ihtiyacın kalifiye personel ve CNC operatörleri olduğunu düşünüyorum.
CNC takım tezgâhları, üreticiler için yüksek seviyede yatırım kalemi. Bu tezgâhlardan üretim ve kalite hedeflerine ulaşabilecek şekilde en üst seviyede verim alabilmek de, tezgâhların kullanımından sorumlu teknisyen ve operatörlerin yeterli donanıma sahip olması gerektiği. Bu konu çok önemli.
Bizler CNC operatörlerinin ülkemizin üretim ve ihracat gücünün görünmez kahramanları olduğuna inanıyoruz. 2021 yılında GNC Makina’nın başlattığı 24 Mayıs’ı Dünya CNC Operatörleri Günü olarak tescillendirdik. Bu kapsamda her yıl 24 Mayıs’ı Dünya CNC Operatörleri Günü olarak kutluyor, bu çerçevede çalışanlara yönelik çalışmalara ve farkındalığın artmasına dikkat çekmek istiyoruz.
GNC Makina olarak da -eğitim çalışmalarımız, eğitim programlarımız, üniversite ve meslek liseleri iş birlikleriyle staj programlarımızla hem donanımlarını artırmaya hem de hizmet verdiğimiz üreticilerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde istihdamı artırmaya yönelik faaliyetlere odaklanıyoruz.