SKT Türkiye Satış ve Pazarlama Müdürü Emrah İşbilir ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Covid-19’un sektöre yansımaları hakkında bilgiler veren Sn. İşbilir, SKT’nin bu süreçteki aldığı önlemler, çalışmalar ve hedefler ile ilgili de detaylı bilgiler verdi. Sn. İşbilir’e teşekkür ederiz.
Covid-19’un otomotiv sektörüne etkileri nelerdir?
Mart ayında Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemic olarak tanımlanan korona virüsün (Covid-19), dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de etkileri büyük olmuştur.
Koronavirüs’ün (Covid-19) otomotiv sanayine en büyük etkisi ise Nisan ayında görülmüştür. Birçok firma belirli sürelerle üretimine ara verirken, bazı ülkelerde neredeyse tüm ay boyunca üretime ara verilmiştir. Bu zorlu süreci SKT olarak tedbirlerimizi alarak fazla etkilenmeden geçirdik. Önce sağlığımızı sonra da işimizi korumaya odaklandık. İş ortaklarımızın taleplerine cevap verebilir durumdaydık.
Covid-19 nedeniyle Çin tedarikli birçok marka belirli ürün gruplarında tedarik, talep ve maliyet konusunda sorun yaşadı. Sizin tedbir ve görüşleriniz nelerdir?
Bu dönemde menşei ne olursa olsun ürün tedariği, talepler ve maliyetler konusunda sektörel sancılar yaşanmaması mümkün değildir. Önceliğimiz her zaman insan sağlığını korumak olmaktadır. Bunu göz önünde bulundurarak, çalışanlarımızın emniyeti ve sağlığı için evden çalışması mümkün olan tüm çalışanlarımız, öngörülebilir bir süre içinde evden çalışıyorlar. Kritik operasyonlarda yer alan ya da bu operasyonlara yardımcı olan çalışanlarımız normal düzende çalışmaya devam ediyor. Biz de onları korumaya yardımcı olacak süreçlerimizi hayata geçiriyoruz. Bu süreçler arasında seyahat ve işyerine erişim, sosyal mesafe ve izolasyon için güçlü protokoller yer alıyor.
Üretim alanlarımızda çalışanlar arasındaki temasın kısıtlandığı vardiya modeli uyguluyoruz. Ciddi aksaklıklar yaşamadık. İş ortaklarımıza olan bağlılığımız aynı şekilde sürüyor.
Covid-19 sürecinde iş ortaklarınıza ürün tedariğinde aldığınız önlemler nelerdir?
İş ortaklarımıza yapılan ürün tedariği konusunda mağduriyet yaşanmaması için Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan Koronavirüs (Covid-19) rehberine uygun olarak gerekli tüm tedbirleri aldık. Üretimimize aldığımız sağlık tedbirleri ile devam ediyoruz. Bu süreçte müşterilerimizden gelen talepleri %100 olarak karşılayabilecek alt yapımız hazır olduğu için sorunsuz bir şekilde sevkiyatlarımızı yapabildik.
Ofis, dağıtım, depo ve üretim çalışma alanlarınızda Covid-19 süresince aldığınız sağlık önlemlerinden bahseder misiniz?
Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan ilk vaka açıklaması ile öncelikle tüm çalışanlarımıza salgının belirtileri ve bu belirtilerin görülmesi halinde izlenecek yolun neler olduğunu hem maillerle hem de afişlerle anlattık. Tüm iç ve dış seyahatlerimizi iptal ettik. Fabrikamıza yapılacak ziyaretlerden acil olmayanları erteledik, acil olanlar için maske kullanımı ve sosyal mesafe kuralına uymak koşulu ile görüşmeler yaptık. Ayrıca bu süreçte fabrikamıza gelen her ziyaretçinin girişte ateş ölçümünü gerçekleştirdik. Her sabah çalışanlarımızın ofislere ve fabrikaya girmeden önce ateş ölçümünü yaptık. Ofis ve üretim alanlarının belirli periyotlarla dezenfektanlarla temizlenmesini sağladık. Yemek saatlerinde düzenleme yaparak çalışanlarımızın küçük gruplar halinde yemekhaneye geçmesini sağladık. Masaları sosyal mesafe kuralına göre düzenledik. Şirkette bulunmak zorunda olan çalışanlarımıza maske, eldiven ve dezenfektan dağıttık. Ayrıca, ofislerimizde görev yapan arkadaşlarımızın çalışma düzenini, sosyal mesafe kuralına uygun hale getirdik. Evden çalışma sistemini uygulamaya başladık ve hala devam ediyoruz.
Covid-19 sonrası otomotiv yedek parça sektörünü gelecekte bekleyen olumlu/olumsuz gelişmeler sizce nelerdir?
Kötü sonuçlara yol açan bu salgın, otomotiv yedek parça sektörünü ciddi anlamda etkilemiştir. Kontrolü çok zor olan bir krizden bahsediyoruz. Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetler Derneği´nin (OSS) verilerine baktığımızda, Nisan ayında Covid-19 salgınından dolayı yedek parça toptan satışlarında yüzde 40, perakende mağazalarda ise yüzde 50´lik düşüşler olduğu görülüyor. Sektörümüzün çok dinamik bir yapıda olması, ertelenen taleplerin yansıması ile birlikte Mayıs ayında toparlanmaya başlayan piyasalarda, Haziran ayından itibaren daha olumlu gelişmelerin yaşanacağını düşünüyoruz.
Süreç sonrası firmanızın belirlediği kısa ve uzun vadeli hedefler nelerdir?
Önceliğimiz küresel bir sorun haline gelen Koronavirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında, tüm çalışanlarımızı ve iş ortaklarımızı koruyarak üretime devam etmek olacaktır. Önceliğimiz çalışanlarımızın ve iş ortaklarımızın sağlığını tehlikeye atmadan çalışmalarımızı salgın öncesindeki tempomuz ile sürdürmek olacaktır. Kısa vadede 2020 yılını hedeflerimiz kapsamında tamamlamayı öngörüyoruz.
Ana sanayi ile ortak yürütülen projelerimiz, Ar-Ge çalışmalarımız ve yatırımlarımız planlandığı şekilde devam etmektedir. Yedek parça sektöründe 65 yıldır olduğu gibi sıkı sıkıya bağlı olduğumuz değerler ile başarı yolculuğumuza ışık tutmaya devam edeceğiz.
Son olarak neler söylemek istersiniz?
Öncelikle tabiki en büyük dileğimiz dünyanın içinden geçtiği bu zorlu süreci en kısa zamanda atlatması olacaktır. Ülkemizde birlik ve beraberlik içinde bu sürecinde üstesinden gelineceğine inancımız tam. Hem sosyal hem de ekonomik anlamda yaşadığımız zor zamanları yine elbirliği ile yine dayanışma içinde “Beraber Aşacağız”.